FAQ

FAQ ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Beneficiile de a lucra cu un agent imobiliar atunci când vinzi o casă?

Iată câteva dintre beneficiile de a lucra cu un agent imobiliar atunci când vinzi o casă:

 • Experiență și cunoștințe: Un agent imobiliar profesionist are experiență și cunoștințe în ceea ce privește piața imobiliară locală. Ei pot să vă ajute să stabiliți un preț corect pentru casa dumneavoastră și să vă ofere sfaturi despre cum să o prezentați în cel mai bun mod posibil.
 • Marketing: Un agent imobiliar va avea acces la o rețea de potențiali cumpărători și va putea să vă promoveze proprietatea prin intermediul diferitelor canale de marketing, cum ar fi site-urile web de anunțuri imobiliare, platformele de social media și broșurile.
 • Negociere: Un agent imobiliar are experiență în negociere și vă poate ajuta să obțineți cel mai bun preț posibil pentru casa dumneavoastră.
 • Documentație: Un agent imobiliar vă poate ajuta cu pregătirea documentației necesare pentru tranzacție, cum ar fi contractul de vânzare-cumpărare și certificatul de sarcini.

Desigur, există și unele dezavantaje de a lucra cu un agent imobiliar. Unul dintre cele mai mari dezavantaje este că va trebui să plătiți un comision, care este de obicei de aproximativ 5% din prețul de vânzare al casei. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, comisionul agentului imobiliar este recuperat din prețul de vânzare al casei.

În general, beneficiile de a lucra cu un agent imobiliar atunci când vinzi o casă depășesc dezavantajele. Un agent imobiliar profesionist vă poate ajuta să vă simplificați procesul de vânzare și să obțineți un preț bun pentru casa dumneavoastră.

Iată câteva sfaturi pentru a alege un agent imobiliar profesionist:

 • Cercetați diferite agenții imobiliare și agenți imobiliari. Comparați prețurile, experiența și recenziile.
 • Intervențiați cu mai mulți agenți imobiliari înainte de a lua o decizie. Acest lucru vă va ajuta să aflați care agent este cel mai bun pentru nevoile dumneavoastră.
 • Asigurați-vă că agentul imobiliar este licențiat și asigurat. Acest lucru vă va oferi protecție în cazul în care apar probleme pe parcursul tranzacției.

Care sunt criteriile de selecție pentru agenții imobiliari din echipa ImoStefan?


ImoStefan are o serie de criterii de selecție pentru agenții imobiliari din echipa sa. Aceste criterii sunt concepute pentru a asigura faptul că agenții imobiliari ImoStefan sunt profesioniști calificați, care pot oferi servicii de calitate clienților.

Criteriile de selecție includ:

 • Educație și experiență relevantă. ImoStefan preferă candidații cu o educație de bază în domeniul imobiliar sau în domeniul vânzărilor. De asemenea, experiența relevantă în domeniul imobiliar este un avantaj.
 • Abilități de vânzare și negociere. Abilitățile de vânzare și negociere sunt esențiale pentru succesul în domeniul imobiliar. ImoStefan caută candidați care sunt capabili să identifice nevoile clienților și să le satisfacă.
 • Abilități de comunicare și relaționare interpersonală. Abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală sunt, de asemenea, esențiale pentru succesul în domeniul imobiliar. ImoStefan caută candidați care sunt capabili să comunice eficient cu clienții și cu ceilalți agenți imobiliari.
 • Abilitatea de a lucra independent și ca parte a unei echipe. Agenții imobiliari ImoStefan trebuie să fie capabili să lucreze independent, dar și ca parte a unei echipe.
 • Atitudine pozitivă și orientare către rezultate. ImoStefan caută candidați cu o atitudine pozitivă și orientare către rezultate.

Pentru a se asigura că agenții imobiliari ImoStefan îndeplinesc aceste criterii, compania efectuează un proces de selecție cuprinzător, care include:

 • Interviu telefonic.
 • Interviu personal.
 • Test de cunoștințe.
 • Test de abilități de vânzare și negociere.

ImoStefan oferă, de asemenea, un program de internship pentru agenții imobiliari începători. Programul de internship oferă posibilitatea cursanților să învețe despre piața imobiliară și să obțină experiență practică în domeniul vânzărilor.

Dacă sunteți interesat să aplicați pentru un post de agent imobiliar la ImoStefan, vă rugăm să vizitați site-ul web al companiei pentru mai multe informații.

Cum pot să îmi dezvolt abilitățile de negociere în domeniul imobiliar?

Abilitățile de negociere sunt esențiale pentru succesul în orice domeniu, dar în special în domeniul imobiliar. Negocierea unei tranzacții imobiliare poate fi un proces complex și dificil, care necesită o serie de abilități și cunoștințe.

Iată câteva sfaturi pentru a vă dezvolta abilitățile de negociere în domeniul imobiliar:

 • Învățați despre piața imobiliară. Cu cât știți mai multe despre piața imobiliară, cu atât veți fi mai bine pregătit să negociați. Familiarizați-vă cu tendințele actuale, cu prețurile proprietăților din zonă și cu factorii care afectează valoarea unei proprietăți.
 • Exersați, exersați, exersați. Cea mai bună modalitate de a vă îmbunătăți abilitățile de negociere este să le exersați. Găsiți un partener de negociere și exersați diferite scenarii.
 • Fiți pregătit să faceți compromisuri. În cele mai multe cazuri, negocierea înseamnă găsirea unui punct de mijloc între dorința dumneavoastră și dorința celeilalte părți. Fiți pregătit să faceți compromisuri pentru a ajunge la un acord.
 • Fiți ferm, dar respectuos. Este important să fiți ferm în ceea ce doriți, dar și respectuos față de cealaltă parte. Evitați să fiți agresiv sau amenințător.
 • Ascultați cu atenție. O parte importantă a negocierii este să ascultați cu atenție ce are de spus cealaltă parte. Înțelegând punctul de vedere al celeilalte părți, veți fi mai bine pregătit să găsiți o soluție care să fie acceptabilă pentru ambele părți.

Iată câteva tehnici specifice de negociere care pot fi utile în domeniul imobiliar:

 • Folosiți întrebările deschise pentru a obține mai multe informații. Întrebările deschise încep cu "ce", "cum" sau "de ce" și nu pot fi răspunse cu un simplu da sau nu. Acestea vă pot ajuta să înțelegeți mai bine nevoile și interesele celeilalte părți.
 • Folosiți tehnici de ascultare activă. Atunci când ascultați cealaltă parte, repetați ceea ce ați auzit pentru a vă asigura că ați înțeles corect. Acest lucru vă va arăta celeilalte părți că o luați în serios și că sunteți interesat de ceea ce are de spus.
 • Folosiți tehnici de rezumă. La sfârșitul unei sesiuni de negociere, rezumați ceea ce ați discutat pentru a vă asigura că ambele părți sunt de acord cu ceea ce s-a convenit. Acest lucru vă va ajuta să evitați neînțelegerile și să vă asigurați că sunteți pe aceeași lungime de undă.

Dezvoltarea abilităților de negociere necesită timp și efort, dar este o investiție care merită făcută. Cu abilitățile de negociere potrivite, puteți încheia tranzacții mai bune pentru clienții dumneavoastră și vă puteți construi o carieră de succes în domeniul imobiliar.

Cum pot să aplic pentru un post de agent imobiliar la ImoStefan?

Pentru a aplica pentru un post de agent imobiliar la ImoStefan, puteți urma acești pași:

 1. Vizitați site-ul web al ImoStefan și găsiți pagina de angajare denumită: COLABORARE.
 2. Citiți cu atenție descrierea postului și asigurați-vă că îndepliniți toate cerințele.
 3. Trimiteți CV-ul și scrisoare de intenție la adresa de e-mail indicată în descrierea postului.

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a vă crește șansele de a fi angajat la ImoStefan:

 • Asigurați-vă că CV-ul și scrisoarea de intenție sunt bine scrise și corectate din punct de vedere gramatical.
 • Puneți accent pe calificările și experiența dumneavoastră relevantă.
 • Fiți pregătit să răspundeți la întrebări despre piața imobiliară și despre domeniul vânzărilor.

ImoStefan este o companie de succes, cu o reputație bună în domeniul imobiliar. Dacă sunteți un candidat calificat, aveți șanse mari de a fi angajat.

Care sunt cele mai mari provocări ale unui agent imobiliar?

Cea mai mare provocare a agentului imobiliar este reprezentată de așteptările nerealiste din partea clienților. Această provocare poate veni atât din partea celor care vor să vândă o proprietate, cât și din partea cumpărătorilor. În cazul vânzătorilor, așteptările nerealiste se referă, de obicei, la prețul imobilului. Aceștia pot fi convinși că proprietatea lor este mai valoroasă decât este în realitate, fie din cauza sentimentalismului, fie din cauza unor informații eronate pe care le-au primit de la prieteni, rude sau colegi. În cazul cumpărătorilor, așteptările nerealiste se referă, de obicei, la condițiile tranzacției. Aceștia pot fi convinși că vor găsi o proprietate perfectă la un preț foarte mic, fără a fi nevoiți să facă compromisuri.

O altă provocare majoră pentru agentul imobiliar este estimarea corectă a valorii unui imobil. Această provocare este strâns legată de așteptările clienților, dar și de cât de informat este agentul. Pentru a estima corect valoarea unui imobil, agentul trebuie să aibă o bună cunoaștere a pieței imobiliare, a caracteristicilor imobilului și a nevoilor clienților.

Alte provocări cu care se confruntă agenții imobiliari includ:

 • Concurența acerbă din piață. Piața imobiliară este o piață foarte competitivă, cu mulți agenți care oferă servicii similare. Pentru a se diferenția de concurență, agenții imobiliari trebuie să fie creativi și să ofere servicii de calitate superioară.
 • Volumul mare de documente și birocrația. Tranzacțiile imobiliare implică un volum mare de documente și proceduri administrative care pot fi complexe și consumatoare de timp. Agentul imobiliar trebuie să fie familiarizat cu aceste documente și proceduri pentru a putea gestiona eficient tranzacțiile.
 • Calificarea clienților. Agentul imobiliar trebuie să fie capabil să identifice clienții potriviți pentru o anumită proprietate. Acest lucru presupune să înțeleagă nevoile și obiectivele clienților și să le recomande proprietățile care corespund cel mai bine acestora.
 • Gestionarea conflictelor. Tranzacțiile imobiliare pot fi uneori tensionate și pot duce la conflicte între părțile implicate. Agentul imobiliar trebuie să fie capabil să gestioneze aceste conflicte într-un mod eficient, pentru a evita blocarea tranzacției.

Pentru a face față acestor provocări, agenții imobiliari trebuie să fie bine pregătiți și să aibă o serie de abilități și calități specifice, precum:

 • Abilități de comunicare și negociere. Agentul imobiliar trebuie să fie capabil să comunice eficient cu clienții, să înțeleagă nevoile acestora și să negocieze cele mai bune condiții pentru ambele părți.
 • Abilități de vânzare. Agentul imobiliar trebuie să fie capabil să convingă clienții să cumpere sau să vândă o proprietate.
 • Abilități de marketing. Agentul imobiliar trebuie să fie capabil să promoveze proprietățile pe care le intermediază.
 • Abilități de organizare și planificare. Agentul imobiliar trebuie să fie capabil să gestioneze eficient timpul și resursele sale.
 • Abilități de lucru sub presiune. Tranzacțiile imobiliare pot fi stresante și solicitante, motiv pentru care agentul imobiliar trebuie să fie capabil să lucreze sub presiune și să își păstreze calmul în situații dificile.

Agenții imobiliari care reușesc să facă față acestor provocări și să dezvolte abilitățile și calitățile necesare pot avea o carieră de succes în acest domeniu.

Care sunt beneficiile unui contract de administrare apartament în regim hotelier?

Beneficiile unui contract de administrare apartament în regim hotelier sunt următoarele:

 • Flexibilitate: Proprietarul își poate închiria apartamentul oricând, oricărei persoane pentru orice perioadă de timp, în funcție de nevoile sale.
 • Venituri mai mari: În general, chiriile în regim hotelier sunt mai mari decât cele în regim de închiriere pe termen lung.
 • Economisire de timp și energie: Proprietarul nu trebuie să se ocupe de administrarea apartamentului, ci poate delega această sarcină unui profesionist.
 • Reducerea riscurilor: Compania de administrare se ocupă de selecția și verificarea chiriașilor, de efectuarea curățeniei și a reparațiilor, de gestionarea rezervărilor și a plăților.

În plus, contractul de administrare apartament în regim hotelier oferă proprietarului o serie de servicii suplimentare, cum ar fi:

 • Servicii de recepție și concierge: Compania de administrare poate oferi o serie de servicii de recepție și concierge, cum ar fi:
  • Primirea și înregistrarea chiriașilor
  • Oferirea de informații și recomandări
  • Rezervarea de servicii și activități
 • Servicii de curățenie: Compania de administrare se ocupă de curățenia apartamentului înainte și după fiecare ședere a chiriașului.
 • Servicii de reparații și întreținere: Compania de administrare se ocupă de efectuarea de reparații și întreținere minore, în funcție de nevoile apartamentului.
 • Servicii de marketing: Compania de administrare se ocupă de promovarea apartamentului pe platformele de rezervări online.

Decizia de a încheia un contract de administrare apartament în regim hotelier este o decizie personală care trebuie luată în funcție de nevoile și obiectivele fiecărui proprietar.

Cum se calculează randamentul unei investiții în imobiliare?

Există două metode principale pentru a calcula randamentul unei investiții în imobiliare:

Metoda 1: Randamentul brut

Formula de calcul este:

Randament brut = Venit anual din chirie / Prețul de achiziție al imobilului * 100

Unde:

 • Venit anual din chirie: Suma totală obținută din chiria imobilului pe parcursul unui an.
 • Prețul de achiziție al imobilului: Suma totală plătită pentru achiziționarea imobilului.

Această metodă este simplă și rapidă, dar nu ia în considerare costurile suplimentare asociate cu investiția, cum ar fi:

 • Cheltuieli de întreținere: Reparații, renovări, curățenie, etc.
 • Impozite și taxe: Impozitul pe proprietate, impozitul pe venit din chirie, etc.
 • Costuri de administrare: Onorariul unui administrator de imobile, dacă este cazul.

Metoda 2: Randamentul net

Formula de calcul este:

Randament net = (Venit anual din chirie - Cheltuieli anuale) / Prețul de achiziție al imobilului * 100

Unde:

 • Venit anual din chirie: Suma totală obținută din chiria imobilului pe parcursul unui an.
 • Cheltuieli anuale: Cheltuielile de întreținere, impozitele și taxele, costurile de administrare, etc.
 • Prețul de achiziție al imobilului: Suma totală plătită pentru achiziționarea imobilului.

Această metodă oferă o imagine mai realistă a rentabilității investiției, deoarece ia în considerare toate costurile implicate.

Factori suplimentari de luat în considerare:

 • Perioada de amortizare: Cât timp va dura până când investiția se va amortiza din veniturile din chirie.
 • Riscul de neocupare: Posibilitatea ca imobilul să nu fie închiriat tot timpul.
 • Creșterea valorii imobilului: Posibilitatea ca valoarea imobilului să crească în timp.

Exemple:

Exemplul 1: Un apartament este achiziționat cu 100.000 euro și este închiriat cu 500 euro pe lună. Venitul anual din chirie este de 6.000 euro.

Randament brut: 6.000 euro / 100.000 euro * 100 = 6%

Exemplul 2: Același apartament are cheltuieli anuale de 2.000 euro (întreținere, impozite, etc.).

Randament net: (6.000 euro - 2.000 euro) / 100.000 euro * 100 = 4%

Concluzie:

Este important să se calculeze randamentul unei investiții în imobiliare folosind o metodă care ia în considerare toate costurile implicate. De asemenea, este important să se ia în considerare alți factori, cum ar fi perioada de amortizare, riscul de neocupare și creșterea valorii imobilului.

Cum se calculează amortizarea unei investiții în imobiliare?

Există mai multe metode pentru a calcula amortizarea unei investiții în imobiliare. Cele mai comune metode sunt:

Metoda liniară:

Această metodă presupune repartizarea costului de achiziție al imobilului pe durata sa de viață utilă în mod egal. Formula de calcul este:

Amortizare anuală = Cost de achiziție - Valoare reziduală / Durata de viață utilă

Unde:

 • Cost de achiziție: Suma totală plătită pentru achiziționarea imobilului.
 • Valoare reziduală: Valoarea estimată a imobilului la sfârșitul duratei sale de viață utile.
 • Durata de viață utilă: Perioada de timp în care imobilul este estimat să fie utilizat pentru a genera venituri.

Exemplu: Un apartament este achiziționat cu 100.000 euro și are o durată de viață utilă estimată de 50 de ani. Valoarea reziduală este estimată la 20.000 euro.

Amortizare anuală = (100.000 euro - 20.000 euro) / 50 de ani = 1.600 euro/an

Metoda accelerată:

Această metodă presupune amortizarea unei proporții mai mari din costul de achiziție al imobilului în primii ani ai duratei sale de viață utile. Există diverse metode accelerate, cum ar fi metoda amortizării degresive și metoda soldului descrescător.

Metoda randamentului:

Această metodă se bazează pe ideea de a amortiza costul de achiziție al imobilului în așa fel încât rata de rentabilitate a investiției să fie constantă pe parcursul duratei sale de viață utile.

Factori de luat în considerare:

 • Tipul de imobil: Diferite tipuri de imobile au durate de viață utile diferite.
 • Legislația fiscală: Legislația fiscală poate influența modul de calcul al amortizării.
 • Obiectivele investitorului: Obiectivele investitorului pot influența alegerea metodei de amortizare.

Concluzie:

Alegerea metodei de amortizare a unei investiții în imobiliare depinde de o serie de factori. Este important să se consulte un specialist fiscal pentru a alege metoda cea mai potrivită pentru fiecare caz specific.