Principala ținta guvernului trebuia sa fie reducerea plafonului pentru microîntreprinderi si eliminarea excepțiilor la contribuțiile sociale.
In al doilea rand, ce trebuie sa inteleaga Guvernul, antreprenorii, cu PFA sau microîntreprinderi, nu sunt salariati si nu beneficiaza de avantajele pe care la are un salariat, deci nu trebuie impozitati ca si cum ar fi salariați.
Un medic, un psiholog, un contabil, un șofer de taxi, inginer este disponibil aproape oricând pentru clientii lui. Acesti oameni nu au program de la 9-17, nu au concedii platite, servesc clientul oricand este nevoie, uneori si in toiul sărbătorilor, sunt disponibili si la 6 dimineata si la 11 noaptea. Acesti oameni muncesc pana 10-12-14 ore pe zi ca sa obțină un venit mai mare. Nu poti sa suprataxezi aceste venituri ca si cum ar fi venituri din salarii.
Atunci când un antreprenor câștigă de 2,3 sau de 5 ori salariul mediu pe economie (6.789 lei in 2023), nu face optimizare fiscala ci este rezultatul muncii si pregătirii profesionale, indiferent de profesia lui: inginer, arhitect, traducător, medic, it-ist, contabil, taximetrist, dentist si orice alt profesionist care nu accepta sa lucreze pe salariul fix, pentru ca știe ca poate și stie ca merita mai mult.
Oamenii acestia „muncesc” pentru banii pe care-i castiga. Si marea majoritate a acestor persoane nu câștiga peste 50-60-70.000 euro anual.
In plus, acești contribuabili sunt cei mai disciplinați, pentru ca, cel puțin in cazul PFA/Profesii Liberale, se răspund cu bunurile personale in cazul executării silite. Si nu prea am auzit de insolvente la microîntreprinderi!
Citiți tot articolul în sursa de aici.