Stefan Tolos expert imobiliar la Radio Constanta

Reprezentare Exclusiva Imobiliara Constanta

Categories :

1. În criză de bani la buget, Guvernul ia în calcul și unele măsuri fiscale în domeniul imobiliarelor. Care are fi cele mai de impact decizii ?

Majorarea TVA-ului pentru vânzările de apartamente noi, de la 5% la 9% pentru apartamentele până în 120.000 de euro, iar pentru cele care depăşesc 120,000 de euro până la 19%.

Introducerea unei taxe de 5% din tranzacţiile apartamentelor noi la prima vânzare.

A unui impozit suplimentar pe proprietate de 1%, pentru acele proprietăţi care, cumulat, depăşesc 500.000 de euro.

2. Am văzut care sunt țintele Guvernului, ce impact ar putea avea ele în acest sector?

Impactul pentru achizitionarea apartamentelor noi va fi unul de blocare, segmentul cumparatorilor care isi doresc sa cumpere apartamente noi mai ales pentru prima dată, se vor reorienta catre apartamentele construite dupa anii 1980 sau către zona rurală.

3. Care este situația în prezent, avem de-a face cu un blocaj? De unde venim, încotro ne îndreptăm?

Da, în momentul de față există un blocaj, vânzările au scazut în Constanța cu aproximativ 18 -20%.

Oamenii așteaptă să scadă prețul imobilelor și dobânzile creditelor bancare.

Putem afirma că în momentul de față venim de la credite bancare cu dobanzi mici la credite bancare cu dobânzi mari iar așteptarea scăderii prețurilor imobilelor este o iluziei, ele vor rămâne la nivelul actual mai ales dacă se vor majora taxele.

4. Care credeți că ar fi soluțiile viabile, cu rezultate mai bune în fiscalitate, dar în același timp și pentru populație atunci când vine vorba de tranzacții imobiliare?

Cocosarea populației pentru achizițiile imobiliare cu noi taxe, plus această instabilitate legislativă disperată de a aduce bani la buget, nu face nimic altceva decât renunțarea și orientarea populației către chirii, știm foarte bine că motorul imobiliarelor sunt creditele ipotecare bancare și o fiscalitate cel puțin cum este cea actuală, deja implementată fără noile măsuri.

Aplicarea unei fiscalității a statului, rezonabilă și realistă pentru ușurarea achizițiilor imobiliare, ar trebui să rămână o prioritate în continuare pentru guvernanți.

Consider că se pot aduce bani la buget prin alte solutii benefice pentru populația României.

Mulțumesc frumos.

Ștefan Toloș

Agenția Imobiliară ImoStefan

Lasă un comentariu...